01.10.2021 | 12:42

Громадські роботи є видом суспільно корисних оплачуваних робіт в інтересах територіальної громади. Для безробітних осіб це також матеріальна підтримка безробітних та додатковий стимул мотивації пошуку роботи. Виконуються громадські роботи лише на добровільних засадах. З цією ж метою передбачена можливість організації роботодавцями інших робіт, що носять тимчасовий характер.

Громадські та інші роботи тимчасового характеру виконуються виключно на створених для цього тимчасових робочих місцях. Для організації таких робіт не можуть бути використані постійні робочі місця та вакансії.

Працівників залучають до тимчасової зайнятості на строк до двох місяців, а для заміщення тимчасово відсутніх працівників, за якими зберігається їх місце роботи, – до чотирьох місяців.

Види громадських робіт визначаються місцевими органами влади (місцевими державними адміністраціями, виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад) за наступними критеріями:

  • мають тимчасовий характер і для їх організації не можуть бути використані постійні робочі місця та вакансії;
  • можуть виконуватися на умовах неповного робочого дня;
  • мають економічну, соціальну та екологічну користь для регіону;
  • надають можливість тимчасового працевлаштування безробітних на роботи, що не потребують додаткової спеціальної, освітньої та кваліфікаційної підготовки.