14.03.2018 | 00:00

Мабуть, складно зустріти людину, яка б не любила молочних продуктів: смачних йогуртів, солодких сирків, кефіру, молока, ряжанки. А що може бути найсмачніше у жарку літню погоду? Лише морозиво! Його  солодкий та холодний смак рятує влітку як дітей, так і дорослих. В певний момент життя мабуть кожен задавав собі запитання:  а як же виробляються ці продукти, який шлях проходять перед тим, як потрапити до нас на стіл, хто їх виробляє? Звичайно, щоб отримати відповіді на всі ці запитання краще все побачити на власні очі, побувавши безпосередньо на виробництві.

          Щоб ознайомити школярів з виробництвом молочних продуктів та професіями, затребуваними в молокопереробній галузі, Обухівським міськрайонним  центром зайнятості організовано для 25 дев’ятикласників  НВК “Спеціалізована загальноосвітня школа  І-ІІІ ступенів  №5 з поглибленим вивченням іноземних мов» міста Обухова  професіографічну екскурсію на ПрАТ «Обухівський молочний завод». 

            ПрАТ «Обухівський молочний завод»  є одним з провідних молокопереробних підприємств у Київській області.  Заснований на початку 1930-х років. Протягом всього часу підприємство розвивалось, вдосконалювались технології, збільшувався асортимент продукції. Сьогодні на заводі виробляється близько 50 видів молочних продуктів під торговельною маркою «Лукавиця». Починаючи з 1983 року, очолює колектив «Обухівського молокозаводу» у складі майже 260 працівників заслужений працівник промисловості України Олексій Зануда. На сьогоднішній день продукцію «Обухівського молокозаводу»  ТМ «Лукавиця»  можна придбати не тільки в Обухівському районі, а і в місті Києві, Київській та Черкаській областях.

Екскурсію по заводу для  дев’ятикласників  провела начальник лабораторії Світлана Величко, яка ознайомила  з історією створення та розвитку ПрАТ «Обухівський молочний завод»,  розповіла про технологію виробництва молочних продуктів, показала ланцюжок самого технологічного процесу та провела школярів по виробничих цехах. Учні змогли побачити не тільки шлях від молока, привезеного молоковозами, до смачних молокопродуктів, а й особисто продегустувати  різноманітні йогурти, сир, молоко, шоколадне масло та ін.

Школярі дізналися, що на молокозаводі працюють робітники різних спеціальностей:  лаборанти, оператори виробничих ліній, майстри, технологи молочного  виробництва, приймальники молока, продавці продовольчих товарів, водії молоковозів, слюсарі з ремонту автомобілів, токарі, налагоджувальними обладнання  та інші. Всі ці професії актуальні на ринку праці Обухівщини. Учнів запросили через кілька років прийти працювати на дане підприємство робітниками, або, закінчивши Київський національний університет харчових технологій, поповнити ряди технологів та стати керівниками такого захоплюючого процесу перетворення молока в смачні та корисні молокопродукти.